Вироби з овочів та фруктівфото, майстер-клас

 

Поделки из овощей и фруктов

Осінь – час різнокольорових листопадов, стиглих фруктів і овочів. Теплі осінні дні гарні для прогулянок, а в дощові можна зайнятися рукоділлям – змайструвати разом з дітьми кумедні іграшки з овочів. Наприклад, лисичку з морквини.

 

Осіння лисичка

Поделки из овощей

Для роботи знадобляться:

 

  • три морквини;
  • невеликий болгарський перець оранжевого кольору;
  • 3 гвоздички;
  • ніж;
  • дерев'яні зубочистки.
  • Взяти болгарський перець – це буде голова. З одного боку вирізати невеликий отвір, а з іншого – проколоти зубочисткою три маленьких отвори і вставити в них гвоздички – це будуть очі і носик. Відрізати від моркви тонкий кружечок і розрізати навпіл – це будуть вушка. У верхній частині перцю зробити надрізи і вставити в них вушка.
    Поделки из овощей
  • Взяти моркву середнього розміру і надрізати її з тупої сторони так, щоб морква стійко стояла на столі у вертикальному положенні. Це буде тулуб.
  • У верхній частині моркви закріпити голову за допомогою зубочистки.
  • Маленьку морквину розрізати навпіл уздовж і з тупого кінця закруглити ножем – це будуть передні лапки. Від моркви відрізати «носик» і розрізати його уздовж навпіл – це будуть нижні лапки. З моркви середнього розміру зробити хвіст відрізати по діагоналі і зробити невелику виїмку, щоб хвіст щільно прилягав до тіла. Закріпити лапи і хвіст за допомогою половинок зубочисток.
    Поделки из овощей
  • З обрізків моркви можна зробити штампик. З одного боку закруглити овалом і гострим ножем вирізати жилки. За допомогою штампика можна оформити осінню листівку або галявину для лисички. Це заняття дуже сподобається дітям. Потрібно розвести на блюдце гуаш червоного, зеленого і жовтого кольорів, а потім занурювати штампик у фарбу і робити відбитки на папері.
    Поделки из овощей

 

Поделки из овощей

І не забудьте сфотографуватися разом з лисичкою на пам'ять про це яскравому осінньому дні.

 

Квіти з овочів своїми руками

Якщо ви вирішили зробити квіти з овочів, вам знадобиться:

  • одна цибулина;
  • одна буряк;
  • ніж з тонким лезом
  • огірок.

Такий підбір залежить від того, з яких конкретно овочів ви збираєтеся вирізати. Це може бути і моркву, помідор або будь-який інший об'єкт. Сьогодні ми покажемо вам, як зробити троянду з буряка і хризантему з цибулини. Ви побачите, що це не так вже й складно.

Цветы из овощей своими руками

 

Спочатку зробимо трояндочку. Ножем зрізаємо по колу з буряків довгий шматок. Такої ж виходить, коли чистиш картоплю одним шматком.

Цветы из овощей своими руками

 

Зрізаємо як можна довше. Потім згортаємо його спіралькою.

Цветы из овощей своими руками

 

З решти сегмента відрізаємо порівняно недрібні і невисокі шматочки – це пелюстки.

Цветы из овощей своими руками

 

Їх ми по черзі підсовуємо під перший шматочок. Ось і готова трояндочка.

Цветы из овощей своими руками

 

З огірка можна ще до неї вирізати листочки.

Цветы из овощей своими руками

 

Для хризантеми візьмемо середню цибулину.

Цветы из овощей своими руками

Чим більше цибулина, тим більше і пишніше буде квітка. Коли чистите від шкірки, корінець не зрізайте, а тільки злегка почистіть до чистоти. Якщо зрізати, то крайні шари будуть відпадати.

Цветы из овощей своими руками

 

Беремо ножичок і надрізаємо верхній шар на тонкі смужки, загострюючи краєчок. Так робимо по всьому периметру і від'єднуємо надрізані частини.

Цветы из овощей своими руками

 

Робимо цей крок з наступним шаром і далі, до самого кінця. Чим тонше будуть пелюстки, тим пишніше і ніжніше вийде квітка.

Цветы из овощей своими руками

 

Готовий квітка можна збризнути соком лимона, щоб він не викликав слізливості очей.

Овочевий букет

  • З помідорів, яблук, ріпи та інших круглих овочів легко можна зробити прикраси у вигляді квітки. Для цього невеликим гострим ножем зробіть зигзагоподібні надрізи по колу і розділіть плід на дві половинки.
    Цветы из овощей
  • Очищений помідор (краще вибрати не дуже стиглий овоч, помідор не повинен бути м'яким) розріжте навпіл. Кожну половинку розрізати на тонкі скибочки, не доводячи розріз до кінця. Після цього розведіть скибочки — і отримаєте пишний «квітка».
  • Спробуйте зробити «троянду» з помідора. Для цього прикраси треба взяти помідор з щільною м'якоттю. Дуже акуратно гострим ножем зріжте шкірку помідори разом з м'якоттю однією смужкою. Зрізати починайте від плодоніжки.

Смужка шкірочки з м'якоттю повинна бути дуже тонкою, щоб її можна було легко згорнути в рулон. Скрутіть в рулон смужку м'якоттю всередину, почавши з тієї частини, яка відповідає плодоніжки. Відігніть останній виток смужки — змоделюйте відкритий пелюстка троянди. З'єднайте всі шари з допомогою зубочистки. Покладіть трояндочку на лист салату або підкладіть під неї кілька гілочок петрушки.

 

Цветы из овощей

Цибулинні квіти.

 

  • «Нарциси» можна вирізати з маленьких білих цибулин зі стеблом. Щоб зміцнити стебло, всередину пір'я помістіть тонку шпагу. На цибулинах зробіть глибокі, до самого центру, зигзагоподібні надрізи. Вістрям ножа розділіть дві половинки цибулини і опустіть їх в дуже холодну воду. Через деякий час «нарциси» розкриються.
  • Видавіть на пірячко зеленої цибулі кілька крапельок майонезу — у вас вийде «конвалія».
  • Сплющити зелене перо цибулі. Надріжте його з одного боку ялинкою, а потім проріжте вздовж і розгорніть — перо перетвориться в «пальмову гілку».

 

Вироби з овочів та фруктівфото, майстер-клас

Весела редисочка-трояндочка.

 

Спробуйте вирізати квіти із редиски. Для цього розріжте одну редиску на тонкі кружечки. А іншу — надріжте двічі хрестом. Вставте кружечки в розрізи. Правда, красиво?!

Різнокольорові перчинки.

Цветы из овощей

 

  • Жовтий болгарський перець легко перетворюється в самий справжній «соняшник». Гострим кінчиком ножа акуратно розріжте перець майже до основи на вузькі довгі «пелюстки». Надріжте шкірку біля кожного «пелюстки».
  • Опустіть перець в дуже холодну воду на півгодини-годину, щоб «пелюстки» розкрилися. Відріжте товсту «попку» у баклажана і надріжте шкірку кілька разів уздовж і поперек. Злегка розсуньте — отримаєте середину соняшника. Вставте надрізаний баклажан в середину квітки. Покладіть «соняшник» на лист салату.
  • Червоні і зелені плоди болгарського солодкого перцю з блискучою і щільною шкіркою як не можна краще підійдуть для виготовлення «екзотичних квітів». Розділіть кожен стручок на чотири частини. Не доводьте розріз до кінця. Ножицями наріжте більш тонкі пелюстки».
  • Подрежьте кінці «пелюсток», якщо стручки занадто довгі. Покладіть підготовлені «квіти» на деякий час в крижану воду.

Огіркові дзвіночки.

 

Цветы из овощей

З міцного огірка, моркви або буряка ви можете вирізати «дзвіночки». Для цього з кінця плода потрібно обережно зрізати верхній шар, щоб вийшов конус, і згорнути дзвіночок. Вкладіть в середину квітки скибочки моркви, томатів, червоного перцю. Красиві вироби з овочів та фруктів вийшли і дуже смачні! Звичайно, відразу стати художником овочевих виробів не просто, та й кошики з гарбуза, настільки улюблені декораторами, у звичайному житті ні до чого. Але пробуйте, вчіться — і все вийде!

 

Кулінарний карвінг

Мистецтво гравірування по поверхні рослин представлено кулінарним карвінгом. Карвінг — англ. curving (від curve, що означає різати) — «різьблена робота», «різьблений орнамент». Кулінарний карвінг — фігурне різання по овочах і фруктах — сьогодні дуже популярний.

карвинг из овощей и фруктов

Різноманітність форм, забарвлення, різна структура шкірки і м'якоті плодів природи може наштовхнути дитину на створення справжніх шедеврів мистецтва. Придивіться: овочі і фрукти мають різну форму: круглу, овальну, довгасту, приплющенную. Це дозволяє використовувати їх для головок і станів реальних істот і казкових персонажів. Певне значення має і забарвлення. Бульби картоплі і моркву часто не мають гладку поверхню, а відростки, які нагадують ніс, вуха, руки. Такі зразки, звичайно, треба спеціально пошукати в овочевих запасах, але вироби з овочів та фруктів виходять дуже цікаві. На самі незвичайні і сміливі рішення може наштовхнути і певна структура рослини, наприклад шаруватість білокачанної капусти або хвиляста, «кучерява» структура кольорової капусти… Нехай вас не бентежить думка, що високі кулінарні технології або створення скульптурних та художніх шедеврів доступні лише фахівцям. Адже найвідоміші майстри своєї справи теж колись були дітьми. Дорогу здолає той, хто йде!

 

Тварини з овочів

 

Животные из овощей

Папуга огурцович. Вам знадобиться: огірок, солодкий болгарський перець жовтого, оранжевого і червоного кольорів, редис, цибуля, морква, маслини або зелений горошок, 2 штуки гвоздики.

Поделки из овощей и фруктов

Приготування:

 

1. Відріжте огірочка товсту частину, поставте його вертикально на зріз.

2. По боках огірка зробіть надрізи і підніміть шкірку у вигляді крил за допомогою зубочисток.

3. Болгарський перець вимийте і розріжте на трикутники.

4. Кілька разів надріжте трикутники з внутрішньої сторони, не доводячи розріз до кінця.

5. Покладіть кілька віял різного кольору один на іншій — отримаєте різнобарвний віяло. Це буде райдужний хвіст папужку.

6. У верхній частині огірка зробіть розрізи — вставити гребінь і дзьоб.

7. З допомогою зубочисток або сухих гвоздик прикріпіть оченята — кружечки редиски або ріпчастої цибулі і половинки маслин або зелений горошок.

8. З шматочків моркви або червоного перцю вийдуть лапки.

 

Верблюденя Філя-картофиля.

Картоплю і моркву легко різати, у коренеплодах зручно прокопувати дірочки і тому неважко робити з них всякі цікаві штучки, наприклад верблюда. Вам знадобиться: морква з хвостиком, 3 картоплини різних форм і розмірів, шматочки жовтого і червоного солодкого перцю, кілька маслин або горошин чорного перцю.

Поделки из овощей и фруктов

Приготування:

 

1. Першим ділом добре вимийте моркву і картоплю. І відваріть, якщо побажаєте.

2. Розріжте моркву на частини.

3. Одну з маленьких картоплин розріжте навпіл зигзагоподібно, з другої виріжте куточок — отримаєте заготовку для мордочки верблюда.

4. Шматочок жовтого перцю розріжте поперечними смужками, не доводячи розріз до кінця, — це гривка. Її потрібно вставити у надрізану на маківці картоплину-голову.

5. Вуха і ніздрі теж виріжте з жовтого перцю або шматочків моркви, а із смужки червоного перцю вийде рот. З половинок маслин або горошин чорного перцю — допитливі оченята.

6. Зберіть верблюда: прикріпіть шию, голову, ніжки, горбики і хвостик до самої великій картоплині з допомогою зубочисток.

Гарбуз-кінь.

Кусень гарбуза може перетворитися в чудового рудого коня. Зробити його дуже легко і просто.

Поделки из овощей и фруктов

Вам знадобиться: гарбуз, зелень. Приготування:

 

1. Розріжте великий кусень гарбуза на три частини.

2. Із середньої, найширшій частині виріжте з двох сторін трикутники — це буде тулуб з ногами.

3. Одна загострена частина послужить головою і шиєю, а друга — хвостом. Шкірку гарбуза у хвостики можна злегка надрізати — розтріпати.

4. Прикріпіть голову і хвіст до корпусу з допомогою зубочисток або солоної соломки. Гриву можна зробити з кучерявою петрушки або кропу. І відпустіть коня попастися на травичці.

Страус з зачіскою.

Вам знадобиться: зелена редька, цибуля-порей, шматочки гвоздики і червоного перцю, петрушка або кріп.

 

Поделки из овощей и фруктов

Приготування:

 

1. Зріжте підстава зеленої редьки, щоб надати їй стійкості. Це буде тулуб страуса.

2. Надріжте зелені пір'я цибулі-порею вздовж, не доводячи розріз до кінця. Опустіть ненадовго в холодну воду — пір'я примхливо завьются. Це буде голова птиці.

3. Для очей використовуйте гвоздику, для дзьоба — куточок червоного перцю.

4. Прикріпіть голову з шиєю до тулуба-редьці з допомогою довгої дерев'яної шпажки. Хвіст прикрасьте петрушкою кучерявою або кропом. Навколо можна насипати трошки консервованої кукурудзи — наш страус присів позасмагати на пісочку.

Кучерявий баранець. Вам знадобиться: баклажани, цвітна капуста, болгарський перець, лист салату, оливка або маслина.

 

Поделки из овощей и фруктов

Приготування:

 

1. Качан цвітної капусти розділіть на суцвіття і гарненько промийте.

2. Використовуйте сирі суцвіття або відварні, обсипані сухарями.

3. Зріжте з баклажанів смужки, щоб надати йому стійкість. Покладіть баклажан зрізом вниз на лист салату.

4. Прикріпіть суцвіття з допомогою зубочисток до баклажана, імітуючи завитки вовни.

5. Розрізану оливку і вирізаний у формі носа шматочок червоного перцю закріпіть на мордочці баранчика.

6. Вуха виготовте з розрізаною навпіл смужки баклажана, рогами послужать півкільця перцю.

Царівна-жаба. Вам знадобиться: 2 свіжих огірки, редис, сметана, зелень, жовтий або оранжевий болгарський перець, житній хліб, цибулю, моркву.

Поделки из овощей и фруктов

Приготування:

 

1. Свіжий огірок, редьку натріть на тертці, перемішайте зі сметаною і дрібно нарубаною зеленню. Намажте на шматочок житнього хліба або сухої хлібець.

2. Невеликий міцний свіжий огірок нарізати навскоси. Одну половинку покладіть на зріз. Зробіть прорізи і вставте оченята — кружечки редиски.

 

Поделки из овощей и фруктов

3. Іншу половинку розрізати на дві частини поперек і надріжте вздовж тонкими пластинами, не доводячи розріз до кінця, а потім розправте — отримаєте жаб'ячі лапки. Підкладіть лапки під тулуб жаби.

 

4. З жовтого або оранжевого болгарського перцю зріжте зигзагами верхівку. Обріжте кінчик і надіньте на голову жаби корону.

5. Поряд з жабою на салатний лист викладіть латаття з ріпчастої цибулі. Щоб її зробити, проріжте цибулину від поверхні до центру — зигзагом по колу. Роз'єднайте половинки і розберіть на лусочки. Одну лусочку вставити в іншу, в серцевину квітки помістіть гурток з моркви. Сидить Царівна-жаба на зеленій купині, чекає-чекає свого царевича-королевича і милується кувшинкой. Краса! Який малюк відмовиться спробувати таку страву?

Животные из овощей