Рецепти страв з насінням чіа. Як готувати насіння чіа?

Рецепти страв з насінням чіа. Як готувати насіння чіа?

Насіння чіа не тільки дуже корисні для здоров'я, а також стануть прекрасним помічником у боротьбі із зайвою вагою, так як вони не тільки забезпечують відчуття ситості на довгий час, але і запобігають появі локалізованого жиру. За умови правильного і регулярного вживання в їжу насіння чіа можна запобігти початок розвитку небезпечних серцево-судинних захворювань, контролювати розвиток діабету, привести в норму показники холестерину, а також звести до мінімуму ймовірність появи целюліту, і звичайно, зміцнити захисну систему організму.

 

Головні причини кожен день вживати насіння чіа

  • Насіння чіа сприяють зниженню ваги. Ці маленькі насіння здатні вбирати в себе обсяг в 12 разів більше, ніж власна вага, після того, як вступають у контакт з рідиною в шлунку. Завдяки цьому ефекту з'являється відчуття ситості, пропадає бажання частих перекусів, завдяки чому йдуть всі зайві калорії, при цьому поліпшується і функціонування травної системи.
  • Насіння чіа містять досить велику кількість цінних антиоксидантів, при цьому їх концентрація в кілька разів більше, ніж у чорниці або голубиці. Найбільш цінні антиоксиданти в зимовий час року, завдяки чому підтримується оптимальний рівень здоров'я. При цьому саме антиоксиданти допомагають провести прекрасний оздоровчий курс і виглядати набагато молодше.
  • Насіння чіа містять велику кількість кислот омега-6 і омега-3, які в обов'язковому порядку повинні входити в щоденний раціон. Дані кислоти відіграють важливе значення для здоров'я серця, також сприяють інтенсивному і безпечному зниженню рівня холестерину в крові. Вважається, що завдяки регулярному вживанню в їжу можна значно знизити болючість при артриті.
  • Насіння чіа містять велику кількість кальцію і білка, а також калію, число яких перевищує показники в будь-яких злакових і молоці, бананах. Завдяки щоденному вживанню в їжу насіння чіа з'являється додаткова енергія, покращується робота мозку і проводиться повний курс оздоровлення для власного організму.
  • Насіння чіа містять унікальні речовини, завдяки яким можна не тільки знизити підвищений тиск, але також привести в норму показники цукру в крові. Вчені провели дослідження, в ході яких, через три місяці регулярного вживання в їжу цих насіння, у діабетиків в кілька разів знизилася схильність до утворення тромбів, кров стає менш в'язкою, при цьому значно знижується і підвищений тиск.

Що приготувати з насіння чіа?

Сьогодні відомо просто величезна кількість самих різноманітних страв з додаванням насіння чіа, які виходять не тільки дуже смачними, але і сприяють спалюванню жирових відкладень.

Шоколадний пудинг

Щоб приготувати такий пудинг, знадобиться взяти наступні компоненти:

  • насіння чіа (4 стіл. ложечки);
  • ваніль (1 стіл. ложечка екстракту або 1 стручок);
  • порошок какао (1 стіл. ложечка);
  • мед (3 стіл. ложечки, при бажанні можна замінити сиропом);
  • розморожена або свіжа малина (3/4 ст.);
  • вода (1 ст.);
  • мигдаль (1/2 ст.).
  • В чашу кухонного комбайна перекладаються всі компоненти, виняток становлять тільки насіння чіа. На високій швидкості все добре перемішується. Бажано малину викладати на дно, а в останню чергу додавати саме горіхи. Як тільки всі інгредієнти будуть перемішані і придбають однорідну консистенцію, маса переливається в чашу до насіння і ложкою всі інтенсивно змішується.

    Ємність накривається зверху плівкою або блюдцем і поміщається в холодильник. Не менше однієї години пудинг повинен простояти в холодильнику, після чого його можна їсти. За час перебування в холодильнику насіння розбухнуть і вберуть в себе вологу. Шоколадний пудинг з насінням чіа і малиною стане просто ідеальним варіантом для сніданку не тільки для бажаючих схуднути, але і дітей, так як насіння багаті цінними вітамінами і мінералами.

    Лосось з насінням чіа

    Для приготування цієї страви потрібно взяти такі інгредієнти:

  • варений рис (1 ст.);
  • мелений чорний перчик (небагато, за смаком);
  • сіль (небагато, за смаком);
  • цедра лимона (небагато, за смаком);
  • олія оливкова (1 чайн. ложечка);
  • рідкий мед (1 чайн. ложечка);
  • шпинат (2 ст.);
  • насіння кунжуту (1/4 ст.);
  • насіння чіа (1/2 ст.);
  • лосось філе, очищене від шкірки (близько 400 грамів).

 

рецепт приготовления лосося с семенами чиа

Всі інгредієнти змішуються з насінням чіа і кунжуту, після чого отриманою сумішшю обсипається заздалегідь очищена тушка лосося. Важливо, щоб лосось був повністю обсипаний в отриманій суміші. Потім тушка лосося викладається в духовку на решітку, запікається протягом 12 хвилин (з кожної сторони). Окремо готується рис зі шпинатом.

Крекери з насінням чіа

Щоб приготувати крекери за цим рецептом, знадобиться взяти наступні інгредієнти:

  • сіль морська (небагато, за смаком);
  • мед рідкий (1 стіл. ложечка);
  • свіжий лимонний сік (2 стіл. ложечки);
  • базилік зелений (20-30 грамів);
  • сушені помідори (1/2 ст.);
  • насіння чіа (1 ст.).
  • У фільтрованій воді замочуються насіння чіа і залишаються рівному на 8 годин. Використовувати треба багато води, так як насіння сильно набухають і вбирають в себе велику кількість рідини.
    рецепт крекеров с семенами чиа

    Потім всі компоненти перекладаються в чашу блендера і гарненько перемелюються. Отримана суміш перекладається на дегидратационные аркуші, при цьому товщина шару тіста повинна бути не більше 5 мм Суміш сушиться протягом 16 годин, а для того, щоб крекери вийшли більш гнучкими, можна буде додати невелику кількість оливкової олії.

    Вітамінний коктейль з насінням чіа

    Для приготування цього корисного і смачного коктейлю знадобиться взяти такі інгредієнти:

  • свіжий апельсиновий сік (2 стіл. ложечки);
  • насіння чіа (2 стіл. ложечки);
  • ківі (1 шт.);
  • яблуко (1 шт.);
  • банан (1 шт.);
  • апельсин (1 шт.)
  • У соку на 10 хвилин замочуються насіння чіа. У цей час треба зайнятися підготовкою фруктів, які миються, чистяться і нарізати не дуже великими шматочками, після чого перемішуються з замоченными насінням.

    При бажанні, щоб коктейль вийшов більш солодким, можна додати невелику кількість виноградного цукру або меду.

    Енергетичний коктейль з насінням чіа

    Для приготування енергетичного коктейлю необхідно взяти такі інгредієнти:

  • вода (2 ст.);
  • рідкий мед (4 стіл. ложечки);
  • лайм (2 стіл. ложечки);
  • насіння чіа (2 стіл. ложечки).
  • Для початку насіння чіа необхідно залити водою у співвідношенні 1:2 і залишити на всю ніч, а до ранку має утворитися желе. Потім всі компоненти перекладаються в чашу блендера і ретельно змішуються. Варто пам'ятати про те, що чим менше буде перемішуватися суміш, тим краще буде структура коктейлю.
    приготовление напитка из семенами чиа

    Суміш повинна нагадувати простий кисіль, який готується на крохмалі. Для того, щоб готовий коктейль набув більш цікавий смак, насіння чіа рекомендується замочувати з курагою або чорносливом. Після чого всі разом буде і перемалываться. Такий напій рекомендується пити перед заняттями спортом, так як він дарує необхідний заряд енергії та бадьорості.

    Напій з насінням чіа

    Щоб приготувати такий напій, знадобиться взяти зерна чіа і злегка обсмажити, після чого залити водою, у результаті повинна вийти досить густа маса однорідної консистенції. Об'єм отриманої суміші має в кілька разів перевищувати первинний. Потім додається невелика кількість цукру (за смаком). В результаті повинен вийти напіврідкий коктейль, який індіанці цінували за його поживність і користь. Саме цей напій допомагав їм долати тривалі переходи через пустелю.

    Смачний напій з насінням чіа

    Для приготування такого напою знадобиться взяти наступні інгредієнти:

  • вода (2,5 літра);
  • темно-коричневий цукор (1 склянка);
  • свіжий лимонний сік (100 грам);
  • насіння чіа (1 ст.).
  • Насіння чіа треба попередньо вимити водою, після чого процідити. При бажанні, замість коричневого цукру можна використовувати простий або замінити його підсолоджувачами. 500 мл. води заливаються підготовлені насіння чіа і залишаються рівно на одну годину. Лимонний сік і цукор розчиняють у решти 2 літрах води, після чого отриманий розчин змішується з насінням і поміщається в холодильник, залишають на 2 години.
    приготовление напитка из семян чиа для похудения

    Безпосередньо перед вживанням, готовий напій треба ретельно перемішати ложкою, так як насіння повинні рівномірно розподілитися по всьому об'єму напою. Дуже смачним виходить такий напій з додаванням льоду і м'яти. У результаті виходить прекрасний і корисний освіжаючий напій, який не містить алкоголю, при цьому він багатий вітаміном С, входять до складу лимонного соку. Такий коктейль дуже поживний і постачає в організм необхідну кількість цінних вітамінів і мінералів.

    Молочний пудинг з насінням чіа

    Пудинг, приготований за цим рецептом, виходить дуже смачним і корисним. Для його приготування необхідно взяти такі інгредієнти:

  • будь підсолоджувач (небагато, за смаком);
  • сіль (небагато, на кінчику ножа);
  • молоко (2 чашки);
  • насіння чіа (1/2 чашки).
  • Для приготування цього пудингу можна використовувати абсолютно будь-молоко – мигдальне, козяче, коров'яче, кокосова, соєва. В якості підсолоджувача просто ідеально підійде простий білий цукор, стевія, мед або сироп агави.

    Всі інгредієнти ретельно перемішуються, після чого отримана маса розкладається по невеликих порційних формочках і залишається приблизно на одну годину. Такий пудинг можна приготувати в великій кількості і зберігати його в холодильнику, але не більше п'яти днів.

    Енергетичний сніданок з насінням чіа

    Щоб приготувати такий сніданок знадобляться наступні компоненти:

  • будь-які ягоди і фрукти;
  • горіхи (можна взяти суміш або окремо кедрові, волоські, кеш'ю, фундук, мигдаль);
  • кленовий сироп (приблизно 1,5 стіл. ложечки, можна взяти трохи більше або менше, все залежить від власних смакових переваг);
  • насіння чіа (1/2 чашки);
  • мигдальне молоко (2 чашки).
  • Для початку треба з'єднати мигдальне молоко з насінням чіа, додати ваніль і сироп. Все добре перемішується, після чого ємність щільно закривається і залишається приблизно на 8 годин (дуже зручно залишити на всю ніч).
    рецепт завтрака из семян чиа и фруктов

    Всі горіхи рубаються досить великими шматочками, при цьому ягоди і фрукти миють і дрібно ріжуться, після чого додаються в готовий пудинг і все добре перемішується. Цей пудинг можна використовувати і в якості основи для інших сніданків – наприклад, за допомогою блендера измельчить авокадо і додати в пудинг з 2 стіл. ложками какао. Виходить не тільки дуже смачно, але і корисно.

    Манговий-кокосовий пудинг з насінням чіа

    Щоб приготувати пудинг за цим рецептом, знадобиться взяти наступні інгредієнти:

  • цукор або мед (небагато, за смаком);
  • підсолоджений тертий кокос (1 стіл. ложечка);
  • м'якоть стиглого манго, нарізана невеликими шматочками (3/4 чашки);
  • несолодке мигдальне молоко (1/2 чашки);
  • кокосове молоко (1/2 чашки);
  • насіння чіа (2 стіл. ложечки).
  • У великій ємності змішуються всі інгредієнти, після чого вона щільно закривається кришкою і залишають приблизно на 8 годин у холодильнику.
    кокосовый пудинг с чиа

    Після закінчення зазначеного часу готовий пудинг розкладається по заздалегідь підготовленим креманках, прикрашається шматочками манго або листочками свіжої м'яти і можна подавати гостям.

    Йогуртовий сніданок з насінням чіа і вівсянкою

    Щоб приготувати такий сніданок, необхідно взяти такі інгредієнти:

  • банан (1 шт.);
  • джем або свіжі ягоди (2 стіл. ложечки);
  • насіння чіа (1 стіл. ложечка);
  • молоко (2/3 склянки);
  • йогурт без наповнювача (1/2 ст.);
  • прості вівсяні пластівці (1/2 ст.).
  • З банана треба зробити пюреподібних кашку, після чого до нього додаються всі залишилися компоненти. У результаті повинна вийти маса однорідної консистенції.
    йогурт с овсянкой и чиа

    Отримана суміш перекладається в чашку або банку, після чого ємність щільно накривається кришкою (якщо ні кришки, можна використовувати і харчову плівку) і на всю ніч поміщається в холодильник. Безпосередньо перед подачею до столу треба гарненько перемішати.

    Гарбузове печиво з чіа

    Для приготування цього смачного і корисного печива, необхідно взяти такі інгредієнти:

  • кокосове масло (2 стіл. ложечки);
  • будь підсолоджувач (1/4 чашки);
  • мускатний горіх (1/4 чашки);
  • мелена гвоздика (трохи, на кінчику ножа);
  • мелений імбир (1/4 чайн. ложечка);
  • кориця (1 чайн. ложечка з гіркою);
  • порошок для випікання (1 чайн. ложечка);
  • сода (1/2 чайн. ложечки);
  • насіння чіа (2 стіл. ложечки);
  • м'якоть очищеної гарбуза (25 грамів);
  • банан (1 шт.).
  • В якості підсолоджувача можна використовувати тростинний цукор, агаву або стевію. Духовка заздалегідь розігрітий до 180 градусів. У глибокій мисці змішуються всі сухі компоненти. У блендері збивається банан, поки маса не досягне консистенції мусу. До сухої суміші додається банан, вводиться гарбуз і масло. Всі разом ретельно збивається в блендері, поки не буде отримана однорідна маса, але при цьому вона не повинна бути занадто липкою.
    тыквенные семечки с чиа для похудения

    Деко для випікання застеляється пергаментним папером, після чого викладається готове тісто і розкочується, поки його товщина не буде дорівнює приблизно 1 см, а потім нарізається не дуже великими порційними шматочками. Деко поміщається в духовку і залишається приблизно на 20 хвилин, до повної готовності. Щоб перевірити готовність печива, його треба буде проткнути простий зубочисткою, в тому випадку, якщо тісто не буде прилипати, значить, печиво повністю готове.

    Омлет з насінням чіа

    Такий омлет виходить не тільки смачним, але і корисним, при цьому просто ідеально підходить для сніданку. Щоб приготувати цю страву, потрібно взяти такі інгредієнти:

  • мелений чорний перчик (небагато, за смаком);
  • шпинат (50 грамів);
  • сіль (небагато, за смаком);
  • рослинне або вершкове масло (небагато, для обсмажування);
  • молоко (1 стіл. ложечка);
  • ріпчасту цибулю (1 шт);
  • білі насіння чіа (1 стіл. ложечка);
  • яйце (1 шт).
  • Разом з молоком добре збивається яйце, після чого додаються насіння чіа і суміш залишається приблизно на 15 хвилин. В цей час лук чиститься і нарізати не дуже товстими півкільцями, злегка обсмажується в розігрітому маслі на сковороді, поки не придбає приємний золотистий відтінок. У сковороду до цибулі виливається молочно-яєчну суміш і шпинат. Сковорода накривається кришкою, і омлет смажиться до повної готовності на мінімальному вогні. Практично в самому кінці приготування омлет треба приправити невеликою кількістю солі і меленого чорного перчика.