Рецепти страв для вагітних
За весь термін виношування дитини майбутня матуся повинна не тільки дати своєму малюкові запас життєво необхідних вітамінів, а й поповнити ними свій організм, щоб після народження малюка годувати його грудьми. Тому харчування вагітних жінок має бути повноцінним і збалансованим.
Нижче наводяться деякі рецепти страв для вагітних, в яких зберігаються всі необхідні вітаміни і поживні речовини.
Піца з овочами і грибами – вітамін В9
Необхідні інгредієнти:
- готова основа з тіста для піци
- томатна паста – дві столові ложки
- гриби печериці – 50г
- сир моцарелла -125г
- пагони спаржі – 6 штук
- листя руколи – 30г
- авокадо – 1 шт.
- часник – 1 зубок
- олія з оливок – 1 ст. л.
- сік з лимона – 1ст. л.
- маслини – кілька штук
- чорний мелений перець
Теплий зелений салат – вітамін В9
Продукти:
- Квасоля в стручках – 80 грам (порізати шматочками по 2 см)
- Зелена цибуля в пір'ї – 4 шт. (порізати по 1 см дл.)
- Олія з ріпаку – одна десертн. л.
- Листя ромен-салату – 6 штук
- Перець чилі зелений (прибрати зернятка і дрібно порізати)
- Перчити і солити – за бажанням
Приготування
У розігріте на сковороді рапсове масло викласти всі складові страви, крім ромен-салату, прожарити протягом 1 хвилини при постійному помішуванні. Потім додати листя салату і при помішуванні прогріти їх, щоб привяли. Посолити і поперчити за смаком і подати до столу в теплому вигляді.
Риба, запечена під картоплею – вітамін В6
Інгредієнти:
- Картопля – 800 грам
- Нежирне молоко – півлітра
- Риба пікша, філе – 400 грам
- Кальмари – 150 грам
- Креветки – 120 грам
- Яйце – 1 шт.
- Олія слив. – 50 грам
- Цибулю-порей (порізати) – 1 шт.
- Три листи лавра
- Запашний перець – 4-5 шт.
- Борошно – стіл. л.
- Сіль, перець
Послідовність приготування
У солоній воді зварити картоплю протягом 15-20 хвилин. Потовкти, додати вершкове масло (30г) і яйце, приготувати картопляне пюре.
В іншій каструлі на невеликому вогні довести молоко до кипіння, додати рибу, порізану кубиками, кільця кальмарів, креветок, кільця цибулі-порею, лавровий лист, горошини запашного перцю. Проварити на слабкому вогні десять хвилин, потім вийняти за допомогою шумівки морепродукти і цибулю-порей, викласти у форму для запікання. З молока прибрати горошини запашного перцю і листки лавра.
Приготувати соус. Для цього потрібно обсмажити борошно в маслі (20г) протягом однієї хвилини при помішуванні, потім поступово влити молоко, не перестаючи заважати. Як тільки соус стане густим, додати за смаком сіль-перець або інші спеції, вилити цей соус на рибу з морепродуктів.
Картопляним пюре акуратно покрити рибу і поставити в духову шафу, розігрітий до 180 градусів. Залиште страву на 30 хвилин до зарум'янювання поверхні.
У цьому апетитному страві є багато необхідних для вагітних жінок вітамінів і поживних речовин – йод і цинк, а також кальцій, різні білки і, неодмінно, вітаміни А, групи В (В2 і В6), С.
Лосось по-приморський – вітамін Д
З чого готується:
- Лососеве філе – 4 шт.
- Лимонний сік і цедра 2-х лимонів
- Два пір'їнки зеленого лука
- Часник – 2 зубки, подрібнити
- Олія слив. – близько 30 грам
- Жменька подрібнених волоських горіхів
- Сушена кінза – три столові ложки
- Сіль, перець
Як готується страва?
Приготувати лососеве філе в пароварці, обсипав киндзой і горіхами. На рибу покласти пір'я цибулі, часник, цедру, полити лимонним соком. Приготовану рибу викласти на тарілку, посипати киндзой і подрібненими горіхами, додати лимонні кружечки. На гарнір подати коричневий рис і зелені овочі.
Різнокольорові човни – джерело бета-каротину
- Перець солодкий різного кольору – 3 шт.
- чотири зубчики часнику
- чотири плавлених сирка
- морква – 1 шт.
- заправка з горіхів – 7-8 ст. ложок
Очистити перці, розрізати вздовж на 6-8 смужок. На дрібній тертці натерти одну морквину і плавлені сирки, перемішати, додати часник, попередньо дрібно порізаний, і заправку з горіхів, ретельно змішати всі компоненти.
Смужки перців красиво укласти на блюдо, наповнити вийшли човники приготованою сумішшю і посипати зеленню.
Приготування горіхової заправки: мелені волоські горіхи (50г) з'єднати з чотирма столовими ложками масла оливок, двома ст. ложками соку лимона, половиною ложки цукру-піску, приправити чорним перцем (меленим).
Ця страва містить багато цінних мінеральних речовин, а також білок, бета-каротин, вітаміни С, Е, F і фолацин.