Рецепти страв для вагітних

Рецепти страв для вагітних

 

 

За весь термін виношування дитини майбутня матуся повинна не тільки дати своєму малюкові запас життєво необхідних вітамінів, а й поповнити ними свій організм, щоб після народження малюка годувати його грудьми. Тому харчування вагітних жінок має бути повноцінним і збалансованим.

 

Нижче наводяться деякі рецепти страв для вагітних, в яких зберігаються всі необхідні вітаміни і поживні речовини.

Піца з овочами і грибами – вітамін В9

Необхідні інгредієнти:

  • готова основа з тіста для піци
  • томатна паста – дві столові ложки
  • гриби печериці – 50г
  • сир моцарелла -125г
  • пагони спаржі – 6 штук
  • листя руколи – 30г
  • авокадо – 1 шт.
  • часник – 1 зубок
  • олія з оливок – 1 ст. л.
  • сік з лимона – 1ст. л.
  • маслини – кілька штук
  • чорний мелений перець

Теплий зелений салат – вітамін В9

Рецепты блюд для беременных

Продукти:

  • Квасоля в стручках – 80 грам (порізати шматочками по 2 см)
  • Зелена цибуля в пір'ї – 4 шт. (порізати по 1 см дл.)
  • Олія з ріпаку – одна десертн. л.
  • Листя ромен-салату – 6 штук
  • Перець чилі зелений (прибрати зернятка і дрібно порізати)
  • Перчити і солити – за бажанням

Приготування

У розігріте на сковороді рапсове масло викласти всі складові страви, крім ромен-салату, прожарити протягом 1 хвилини при постійному помішуванні. Потім додати листя салату і при помішуванні прогріти їх, щоб привяли. Посолити і поперчити за смаком і подати до столу в теплому вигляді.

Риба, запечена під картоплею – вітамін В6

Інгредієнти:

  • Картопля – 800 грам
  • Нежирне молоко – півлітра
  • Риба пікша, філе – 400 грам
  • Кальмари – 150 грам
  • Креветки – 120 грам
  • Яйце – 1 шт.
  • Олія слив. – 50 грам
  • Цибулю-порей (порізати) – 1 шт.
  • Три листи лавра
  • Запашний перець – 4-5 шт.
  • Борошно – стіл. л.
  • Сіль, перець

Послідовність приготування

У солоній воді зварити картоплю протягом 15-20 хвилин. Потовкти, додати вершкове масло (30г) і яйце, приготувати картопляне пюре.

В іншій каструлі на невеликому вогні довести молоко до кипіння, додати рибу, порізану кубиками, кільця кальмарів, креветок, кільця цибулі-порею, лавровий лист, горошини запашного перцю. Проварити на слабкому вогні десять хвилин, потім вийняти за допомогою шумівки морепродукти і цибулю-порей, викласти у форму для запікання. З молока прибрати горошини запашного перцю і листки лавра.

Приготувати соус. Для цього потрібно обсмажити борошно в маслі (20г) протягом однієї хвилини при помішуванні, потім поступово влити молоко, не перестаючи заважати. Як тільки соус стане густим, додати за смаком сіль-перець або інші спеції, вилити цей соус на рибу з морепродуктів.

Картопляним пюре акуратно покрити рибу і поставити в духову шафу, розігрітий до 180 градусів. Залиште страву на 30 хвилин до зарум'янювання поверхні.

У цьому апетитному страві є багато необхідних для вагітних жінок вітамінів і поживних речовин – йод і цинк, а також кальцій, різні білки і, неодмінно, вітаміни А, групи В (В2 і В6), С.

Лосось по-приморський – вітамін Д

З чого готується:

  • Лососеве філе – 4 шт.
  • Лимонний сік і цедра 2-х лимонів
  • Два пір'їнки зеленого лука
  • Часник – 2 зубки, подрібнити
  • Олія слив. – близько 30 грам
  • Жменька подрібнених волоських горіхів
  • Сушена кінза – три столові ложки
  • Сіль, перець

Як готується страва?

Приготувати лососеве філе в пароварці, обсипав киндзой і горіхами. На рибу покласти пір'я цибулі, часник, цедру, полити лимонним соком. Приготовану рибу викласти на тарілку, посипати киндзой і подрібненими горіхами, додати лимонні кружечки. На гарнір подати коричневий рис і зелені овочі.

Різнокольорові човни – джерело бета-каротину

  • Перець солодкий різного кольору – 3 шт.
  • чотири зубчики часнику
  • чотири плавлених сирка
  • морква – 1 шт.
  • заправка з горіхів – 7-8 ст. ложок

Очистити перці, розрізати вздовж на 6-8 смужок. На дрібній тертці натерти одну морквину і плавлені сирки, перемішати, додати часник, попередньо дрібно порізаний, і заправку з горіхів, ретельно змішати всі компоненти.

Смужки перців красиво укласти на блюдо, наповнити вийшли човники приготованою сумішшю і посипати зеленню.

Приготування горіхової заправки: мелені волоські горіхи (50г) з'єднати з чотирма столовими ложками масла оливок, двома ст. ложками соку лимона, половиною ложки цукру-піску, приправити чорним перцем (меленим).

Ця страва містить багато цінних мінеральних речовин, а також білок, бета-каротин, вітаміни С, Е, F і фолацин.